Jõulutäht toob jõuluootuse

Jõulutäht toob jõuluootuse

Jõulutäht ehk kaunis piimalill (Euphorbia pulcherrima) on väga armastatud toataim, millega tuua oma tuppa värviküllast jõulumeeleolu. Jõuluajal on see paljudes kodudes peamine jõulukaunistus.

Looduslikult kasvab piimalill Kesk-Ameerikas ning oma kodumaal seostati teda jõulude ja aastavahetuse kombestikuga juba 17. sajandil. Tõeline jõulutähebuum sai aga alguse 1960ndatel USA-s.

Klassikalisele punasele värvile lisandub iga aastaga uusi põnevaid vorme ja värve. Nii võib leida ka lumivalge või kreemikate õitega või hoopis neoonroosat jõulutähte ning lisaks veel mitmeid kirjusid õie- või lehevorme.

Jõulutähele annavad tema iseloomuliku välimuse kaunilt värvunud taime kõrglehed, mille vahel võib õitsemise ajal märgata tagasihoidlikke õisikuid. Poes taime valides ostagi selline, kellel on veel võimalikult palju kinniseid õienuppe, siis on taimeilu kodus pikemaks ajaks.

Jõulutähe hooldus

Õige hoolduse korral säilib jõulutäht pärast ostmist veel mitmeid kuid kaunina. Selleks tuleb talle leida soe ja võimalikult valge paik – nii nagu ta on oma kodumaal harjunud. Toas kasvades vajab ta 15–19 kraadi sooja, kuid ta talub lühiajaliselt ka jahedamat temperatuuri.

Tema kasvukoht peab kindlasti olema kaitstud tõmbetuule ja suurte temperatuurikõikumiste eest.

Jõulutähe ostmisel paki taim alati kilesse ja paberisse, et kaitsta teda külma ja tuule eest. Poest ostes ei tohiks paberisse pakkimata taimega õue minna isegi ainult autosse jõudmiseks. Külma ja tuult saanud lehed kas tõmbuvad äärest mustaks või langevad peagi lihtsalt maha.

Jõulutähe kastmine

Jõulutähte kastetakse korrapäraselt toasooja veega nii, et muld oleks enne järgmist kastmist jõudnud taheneda. Näpuga mulda katsudes tundub tahenenud muld pealt sooja ja kuivana. Kuid samas ei tohi lasta kuivada mullal ka tuhkkuivaks, taime juured ei talu läbikuivamist! Kui pärast kastmist koguneb taime alusele või ümbrispotti vett, siis vale see kindlasti ära, et juured ei läheks mädanema.

Nagu ka muude hooldusvigade puhul, on vale kastmise tagajärjeks see, et jõulutäht viskab oma lehed maha.

Väeta jõulutähte iga kahe nädala tagant lahjendatud ja tasakaalustatud vedelväetisega.

Pärast õite närbumist võib kirkavärviliste kõrglehtede saatus olla erinev. Enamasti langevad need maha, kuid võivad kaotada ka oma värvi ja muutuda lihtsalt roheliseks. Jõulutähte on võimalik ka ise kodus järgmise aasta pühadeks õitsema saada, kuid see nõuab teadmisi ja suurt hoolt, mistõttu kasvatatakse teda enamasti hooajataimena.

Horteses ootab sind suur valik erinevaid jõulutähti. Tule ja leia endale sobiv või vaata meie e-poodi!

Video: Nurgakivi aianurk - toataimede ümberistutamine

Aiandusekspert Kersti Rannamäe õpetab kuidas toataimi ümber istutada. Vaata videost millal peaks to Loe edasi

Toataimede unikaalsed lood koos Jaan Mettikuga.

Roheliste saladuste avastamine 17.02 kell 13 Laagri Horteses Registreeri enda osalemine siin nin Loe edasi

Priimula hooldamine

Värviküllane priimula tuletab meile meelde, et kevad on lähenemas. Priimulate õierohkus, nende Loe edasi

Vähema valgusega leppivad toataimed

Kodu varjulised nurgad on toataimedele kasvamiseks keerulised kohad. Taimemaailmast leiab siiski ka Loe edasi