Täna avatud 10:00 - 18:00

Vaata asukohta

Kuidas istutada lillesibulaid - nõuanded Horteselt

Kuidas istutada lillesibulaid – nõuanded Horteselt

Kevade esimene kirev värvivalik   

Sügis on õige aeg hakata mõtlema juba kevadekuulutajate peale nagu lumikelluke, nartsiss, tulp, hüatsint, krookus,kirgaslill, kirju püvilill.  Nende lillesibulate istutamise aeg on just sügisel. Aga, et kevadel saaks ilu nautida täiel rinnal, siis tasub enne istutama hakkamist leida vastused mõnedele küsimustele:

• Istutamisel arvesta asukohaga, kus tahaksid kevadel näha värvi ja õisi?
• Kus sulab lumi ära kõige varem, kuhu jääb lumi kõige kauemaks?
• Kus peaks pilk peatuma?• Millised peenrad jäävad igapäevaste käiguradade lähedusse?• Millised püsilillede peenraservad võiksid juba varakevadel pilku püüda?
• Kus on hommikupäikese ja õhtupäikesega alad sinu aias?
• Kus asuvad püsililled, mille varju saavad jääda sibullillede lehed peale õitsemist?

Alusta nartsissidest

Alustada tasuks nartsissidest ja lumikellukestest kuna vajavad kõrgemat juurdumistemperatuuri ja seega varasemat istutust. Nende istutamist võid juba alustada augustis. Nartsissi juured kasvavad intensiivselt seni, kuni muld jaheneb 5–6°ni. Jahedas mullas kasv aeglustub oluliselt ning mulla külmudes see lõpeb.

Tulp, hüatsint ja…

Hüatsindile ja tulbile pole aga soe muld soodne. Sibulad hakkavad juurduma alles 9 – 10 soojakraadi saabudes. Tulbi- ja hüatsindijuured                                                             kasvavad  intensiivselt isegi veel 0° juures. Kui sibulate maha panek jääb hilissügise peale, oktoobri lõppu või isegi novembrisse siis kata istutatud                                               sibulad kerge multšikihiga.

Kuidas istutada lillesibulaid - nõuanded Horteselt

Kuidas valida ja hoiustada lillesibulaid

Hoia sibulaid jahedas hästi ventileeritud ruumis. Lillesibul ei kannata niiskust, niiskuse käes läheb sibul kergesti hallitama. Samuti tuleb sibulat kaitsta läbikuivamise eest, seepärast ära hoia sibulaid päikese käes. Sibulat ostes tuleb veenduda, et see on hea kvaliteediga.

Kvaliteetse sibula tunned ära:
• Tervel sibulal pole hallituskirmet.
• Sibulal pole silmaga nähtavaid vigastusi.
• Hüatsindi- ja nartsissisibula koor peab olema tugev ja terve.
• Sibulal pole muljumisjälgi.
• Sibulal pole mädanikku. Kergelt viga saanud sibul võib küll ühe aasta õitseda, kuid siis saab taime elujõud otsa.

Istutamine ja peenra ettevalmistus

Sibullillepeenar tuleks korralikult läbi kaevata, eemaldada umbrohujuured. Ettevalmistustööde käigus lisada mulla hulka ka komposti ja spetsiaalset sibullillede istutusväetist. Sibulad võta pakendist välja ja paiguta sortide kaupa istutuskorvidesse.

Lillesibulate istutamisel toimi nii

  1.  Kata väetis kerge mulla või liivakihiga, mis takistab väetisegraanulite sattumist sibulakestade vastu.
  2. Lillesibula istutamisel arvesta selle kolmekordse kõrguse sügavusega
  3. Kata pealt mullaga.

Kavalad nipid ja tööriistad

Istutamist lihtsustavad ja teevad töö mugavaks mitmed abilised nt mõnusad töökindad, spetsiaalsed sibulaistutustööriistad (nt istutuskühvel) ja istutuskorvid. Istutuskorv on kasulik mitmel põhjusel. Aitab tulbi- ja krookusesibulaid kaitsta näriliste (nt mügride) eest ning väldib sortide segunemist peenras ja hõlbustab hiljem sibulate ülesvõtmist. Varusta korvid markeeritud siltidega, et oleks täpselt meeles, millised üllatajad kevadel oma nina mulla seest välja pistavad. Sildid on head kui teed mitmekihilist sibulaistutust.

 

Tutvu lillesibulatega siin ja vajalike istutustarvikutega siin.

Ilusad pakkumised