Täna avatud 10:00 - 20:00

Vaata asukohta

Graatsilised elulõngad

Graatsilised elulõngad

Suureõielised elulõngad on aretustöö tulemusel saadud hübriidid, väikseõielised on valdavalt metsikud liigid ja nendest aretatud sordid. Sättides aeda erineval ajal õitsevaid liike ja sorte, kaunistavad nende õied teie aeda mai keskpaigast novembri alguseni. Esimesena alustavad mai keskpaigas õitsemist väikeseõielised roosakate või helelillade õitega alpielulõngad. Juunis-juulis stardivad väikeste kollaste õitega tanguutia elulõng ning suureõielised sordid `Sinililla`, `Filigree`ja `Ville de Lyon`. Juulis õitsevad juba  kõik suureõielise elulõnga sordid. Kõige hiljem, augustis,  avavad oma kaunid õied mandelelulõng `Sweet Summer Love`ja fargesiielulõng `Paul Farges`

Kui lepite väiksemate ja vähemate õitega, siis võite elulõngasid istutada ka poolvarjulisse kasvukohta. Kõige vähenõudlikumad on looduslikud väikeseõielised elulõngad. Eriti dekoratiivsed on nad aiapiiretel, puude ja põõsaste võradel, kuivanud puudel või müüridel. Looduslikke liike talveks maha lõikama ega katma ei pea. Suureõielised elulõngad lõigatakse novembris 15cm peale tagasi ja kaetakse külma talve korral kergelt kuuseokstega.

Uus ja eriline:

Elulõng `Taiga` Tema õied on tõelised kunstiteosed! Valge servaga sinakate õite värvus muutub läbi suve, taim kasvab kuni 2,5m kõrguseks. Talub külma kuni -15⁰C  ja vajab pikema külmaperioodi korral korralikku talvekatet.

Mägielulõng `Carnaval` Taime õitsemine on nagu karnevalipidu- ühel taimel on korraga nii valged kui roosad õied! Lõigake taim kevadel kohe peale õitsemist kergelt tagasi, kuna ta moodustab õiepungad teise aasta võrsele.

HEA TEADA

• Kõige uhkemad õied ja pikem õitseaeg on kõigil elulõngadel lagedasse päikeselisse kasvukohta murusse või peenrasse paigaldatud tugedel ronides.  Seina najale paigaldatud võrestikul algab elulõngade õitsemine küll nädalapäevad varem kuid möödub oluliselt kiiremini ning õied jäävad väiksemaks, kuna sein varjab osa valgusest.

• Istutage taim rammusasse mulda 5-10 cm võrra sügavamale, kui on tema mullapind kasvupotis. Mais istutades harutage juured kergelt lahti.

flower-3276127_960_720 flower-3140031_960_720 clematis-3401541_960_720 clematis-3390690_960_720 clematis-3372265_960_720 clematis-1570076_960_720

Seotud teemad