Täna avatud 10:00 - 18:00

Vaata asukohta

Rodopeenra ABC

Mais ilmuvad müügile kuninglikud rododdendronid, kelle sortide rohkus lausa kutsub aeda ühte korralikku turbapeenart rajama või olemasolevat suurendama.

Enamik meil müügil olevatest rododest on külmakindlale alusele poogitud hübriidsordid ja peavad Eesti kliimas hästi vastu.

Yakushima rododendronid (Rhododendron yakushimanum) on madalakasvulised (0,6-1,5m), igihaljad väga rikkaliku õitsemisega ning suhteliselt külmakindlad. Pika külmaperioodi ajal, kui temperatuur langeb alla -20⁰C, võib jaku rodod katta raamile tõmmatud pakasekaitse kangaga.

Katavba rododendronid (Rhododendron Catawbiense) on eriti kõrgekasvulised ja külmakindlad. Nende õienupud taluvad külma kuni -28⁰C.

Heitlehised rododendronid ehk asalead (Rhododendon mollis,  Azalea) võib erinevalt heitlehistest istutada ka päikeselisse, kuid tuulevaiksesse kasvukohta, et talvine tuulekülm neile liiga ei teeks. Talveks jäävad asalead raagu ja kevadine päikesepõletus neid ei ohusta.

HEA TEADA!  Kollaste ja oranžide õitega asalea  sordid on eriti hea talvekindlusega. Oranzikas-punastest soovitame rikkalikult õitsevat sorti  ‘Gibraltar’, kollastest sorte  ‘Golden Eagle’  ja ‘Klondyke’.

Uus ja huvitav:

INKARHO rododendronid on viimase 20 aasta suurim läbimurre rododendronite aretustöös. Selle nimetuse alla koonduvad  igihaljaste rodode lupjataluvad sordid, milliseid võib kasvatada tavalises, neutraalse reakstsiooniga rammusas savikas aiamullas. Istutusauk peaks olema juurepallist 2 korda suurem, augu põhja lisage kompostmulda ning peale istutamist multšige põõsa ümbrus okaspuu koorepuruga. Rodole meeldib elada sümbioosis koorepurus tegutsevate seentega, kes varustavad taime mineraalainetega. Muus osas on INKARHO rodode kasvunõuded teistele sarnased- nad vajavad suhteliselt palju niiskust ning kindlasti varjutamist varakevadise päikese eest.

 

Rodode kasvatamise edu 3 saladust:

peenra õige asukoht

mulla pH 5,5-6,5

piisavalt niiskust

 

Rododendronid tunnevad ennast kõige paremini suurte puude all ja maja lääne- või põhjaküljes, kaitstuna ereda lõunapäikese eest. Kui rajate rodopeenra kuuseheki lähedale, siis tuleks peenar pinnasest juuretõkkekangaga eraldada ja turbaplokkide abil 30 cm võrra kõrgemale tõsta, et  kuusejuured ei hakkaks peenrasse kasvama ega rodopõõsaste vett ja toitaineid ära tarbima.

Närtsinud õienupud murdke ära kohe peale õitsemist, et taim ei kulutaks jõudu seemnekuparde moodustumisele.

Väetagege  rodosid üksnes varakevadel granuleeritud spetsiaalväetisega. Kiiretoimelised vedelväetised, kanakaka graanulid ja muud lämmastikurikkad sõnnikutooted rododele ei sobi.

 

Rododendronikasvataja KKK:

Lehed on  kahvatud, kolletunud või neil on võrgutaoline muster?

• Pinnas ei ole piisavalt happeline. Asendage rodode ümbruses olev pinnas neutraliseerimata freesturba või rodomullaga.

• Taimedel ei ole piisavalt toitaineid. Väetage turmapeenart igal varakevadel

Lehed kevadel pruunid?

• Päikesepõletus (kui päikesepoolsel küljel on eriti rohkesti kuivanud lehti). Asetage igal aastal veebruaris rododele varjutuskangas.

• Külmakahjustus (kui taim on üleni kolletunud). Lõigake kahjustunud osa tagasi, mõnikord kahjustunud taim taastub varrel olevatest uinuvatest pungadest. Kui teie krunt on külmas või tuultele avatud kasvukohas, siis kasvatage ainult täiesti külmakindlaid sorte.

Kui rodopeenar asub puude all, kas siis peab taimi varjutama?

• Varakevadine päike käib madalalt, kuid on salakavalalt intensiivne. Asetage varjutuskangas rododele juba veebruaris.

Seotud teemad