Täna avatud 10:00 - 18:00

Vaata asukohta

Peale jõule tundub tuba kuidagi tühi? Too tuppa suur taim.

Silm on harjunud, et toas on midagi suurt ja rohelist, kas tekkis mõte suuremat kasvu toalill tuppa tuua?

Suured toataimed on väga head hubase interjööri loojad. Valida saab meelepäraseid taimi kõrguse, efektse kasvukuju, lehtede värvi ja mustrite järgi.

Arvesse tuleb võtta suurele toataimele sobilike tingimuste olemasoluga: piisav valgus, toa õhutemperatuur ja õhuniiskuse tase jne. Mõni taim on tundlikum ka tuuletõmbuse ja toatemperatuuri kõikumisele. Kuid siiski leidub taimi, mis on üsna vähenõudlikud ja sobivad ka algajale lillekasvatajale. Kui valgust on vähevõitu ja toad on hämarad, siis leidub hulgaliselt taimi ka sellistesse ruumidesse.

Sõnajalad

Kaunid sõnajalad oma mitmete erinevate sortidega on hea valik kui päikesevalgust tubadesse veidi napib ja nii saab kauni rohelisega hubasust luua hämaramatesse toanurkadesse.

Antiik-raunjalg Amy

antiik_raunjalg_amy
Asplenium antiquum (lad. k)
Nahkjate kirjasulge meenutavate lehtedega sõnajalg, mis sobib hästi kööki või aknaga vannituppa.

 

Kuldimar Blue Star

kuldimar_blue_star

Phlebodium aureum (lad.k) Kuldimar on kaunite lehtedega sõnajalg. Antud sordi lehed on värvuselt sinakas-hallid. Sobib hästi kasvama niiskesse, näiteks avarasse valgesse vannituppa.

 

Viigipuud

Lüüra- Viigipuu

luura_viigipuu

Suure lehega ja silmapaistva vormiga kaunis lill sobib kaunistamaks ideaalselt kodu kui ka kontorit. Lihtne ja turvaline kasvatada. Eelistab päikselist kuni poolvarjulist kasvukohta. Ei talu otsest päikesevalgust. Kasta pole vaja tihti kuid siiski ole kastmisel tähelepanelik, enne järgmist kastmist lase mullapinnal taheneda, et vältida ülekastmist! Suurte taimede puhul on väetamine kasvuperioodil oluline. Väeta taime 1 kord 6 nädala järel. Taime võiks ümber istutada igal kolmandal kevadel.

 

Ahtalehine viigipuu

ahtalehine_viigipuu

Ahatalehisel viigipuul on rohelised piklikud nooljad lehed, mis on kuni 25 vm pikad. Vähenõudlik toataim, mis võib kasvada mitme meetri kõrguseks. Kujundamise ja lõikamisega saab tiame hoida väiksemana. Eelistab päikselist kuni poolvarjulist kasvukohta ja sooja temperatuuri vahemikus 18-24 kraadi. Talvisel periooril miinimum 16 C.

 

Bensoe-viigipuu Exotica

bensoe_viigipuu_exotica_erituvi

Lehtdekoratiivne ja väga vähenõudlik suurekasvuline puu siseruumidesse, talveaeda ja suveks verandale. Kodustes oludes kasvab taim kuni 3m kõrguseks. Kasvu ja puu kuju saate isekujundada taime tagasi lõigates. Viigipuul on peenikesed longus lehed. Sõltuvalt liigist on need läikivad, ovaalsed ja nahkjad, rohelised või mustrilised.
Ideaalne kasvukoht: täispäike kuni hajusvalgus. Vähese valguse korral võivad lehed variseda. Talub temperatuuri 20-25°C (lühiajaliselt ka 0°C). Kastmine: sügisest kevadeni kasta rohkelt, muul ajal harvem. Taim talub hästi ka kütteperioodil tekkivat kuiva õhku.

 

Palmid

Palmid on armastatud toataimed põnevate värvi ja kasvujukujude varieeruvuste poolest. Lehestiku värvused helerohelisest tumeroheliseni.

Kollakas kuldviljakpalm

kollakas_kuldviljakpalm

Chrysalidocarpus lutescens (lad. k)

Palmi kasv on aeglane, ent heades tingimustes areneb taim ilusaks. Taime kasvu jaoks on tarvis piisavalt valgust, ideaalne oleks hele valgus, aga mitte otsene päike kevadisel ja suvisel perioodil. Temperatuur võiks olla 22-24°C vahel (soojem ja niiskem tuba soodustab palmi kasvu), talvine temperatuur ei võiks olla alla 10 kraadi, muidu taim hävineb.

Aktiivse kasvu perioodil ( ehk siis märtsist oktoobrini) tuleb hoolt kanda, et muld potis oleks kogu aeg niiske (aga seda tuleks ka jälgida, et vesi potti ei jääks või siis alustaldrikule muidu taim mädaneb ära). Talvel kui temperatuur ja valgustase madalam, on taime kasv aeglasem ning siis võiks lasta mullal kergelt (aga mitte täielikult) läbi kuivada.

Selleks, et taim annaks endast parima ja kenasti kodu kaunistaks, tuleb teda ka kasvuperioodil väetada (veebruari lõpust kuni oktoobri lõpuni) 3 korda kuus lisada kastmisvette väetist. Ülejäänud aja aastast väetada korra kuus.

Rahu-palmlehik

rahu_palmlehik

Cycas revoluta

Taimel on tumeroheline ning sõnajalga meenutav lehestik. Lehestik on kõva ja jäik. Taim on väga aeglase kasvuga ning omapärane. Suveks võib taime mõõdukas kliimas õue viia. Selleks, et taim oleks ilus ja tekiks uusi lehti on oluline küllaldane valgus, parim kasvukoht on talveaed. Talub temperatuuri vahemikus 8-18 kraadi. Tavalisel toatemperatuuril hoida taime muld niiske, vältida tuleks ülekastmist.

 

Draakonipuud

Olenevalt sordist, varieerub taimede kuju ja kõrgus. Osadel sortidel on suurem ja tugevam lehestik, teistel kitsamad lehed.  Draakonipuid on lihtne hooldada ja see teeb nad väga populaarseteks toataimedeks.

Hoiduda tuleb otsesest päikesevalgusest,  kuid valgus on taimele oluline, sest see aitab säilitada lehtede erksa värvi. Seega hoida taime valges või poolvarjulises asukohas. Eelistab niisket õhku.

Draakonipuu Janed Lind

draakonipuu_janet_lind_haruline

Dracaena fragrans (lad. k)

Vähenõudlik toataim, millele piisab mõõdukast valgusest. Armastab niiskusrikast õhku, kütteperioodil võite taime pritsida.

 

Ääris-draakonipuu

aaris_draakonipuu

Dracaena marginata (lad.k)

Kaunis draakonipuu kasvab nii päikeselises kui ka hajusa valgusega ruumis. Kasta korrapäraselt, enne järgmist kastmist peab laskma mullal pisut läbi kuivada. Talub ruumides ka tuuletõmbust.

 

Suured ja erilised pilgupüüdjad on kirjulehine ebakrooton ja monstera.

Kui ruumi on vaja kirkaid värve ja lopsakust siis need taimed on asendamatud.

Kirjulehine ebakrooton

kirjulehine_ebakrooton

Codiaeum variegatum

Taimel on rohelise-kollase-oranžipunased lehed, mis on silmapaistvalt suured. Tagasilõikamisega saab kujundada võra tihedaks ja sobiliku kujuga. Ebakrootonile meeldib valge ja soojapoolne kasvukoht, kuid mitte otsene päike, valgus on vajalik värvuse säilitamiseks. Tähelepanelik tuleb olla kütteperioodil ja taime oleks vaja kaitsta suuremate temperatuurikõikumiste eest. Samuti ei sobi sellele taimele tõmbetuul. Et taimele sobilikku õhuniiskust tagada võiks taime aeg-ajalt piserdada toasooja veega. Kastmisel tasub jälgida, et poti alusele ei tohi jääda seisvat vett, aga mullapall ei tohi ka läbi kuivada.

 

Monstera

monstera

Vastupidav kauni kujuga lehtdekoratiivne taim eluruumidesse, talveaeda ning suveks verandale. Taimel on suured, nahkjad ja hõlmised lehed. Looduslikult on tegu ronitaimega. Monstera talub mitmesuguse intensiivsusega valgust, kuid vältida tuleks otsest päikesepaistet. Kasta aastaringselt korrapäraselt jälgides, et muld oleks pidevalt ühtlaselt niiske. Taim ei talu mulla läbikuivamist. Hoidke taime lehed puhtad ning kuuma ilmaga piserdage lehti. Kevadel tuleb varsi kärpida- see soodustab uute võrsete teket.