Täna avatud 10:00 - 20:00

Vaata asukohta

Nõuandeid suitsutamiseks

Kala ja liha suitsutamine

Suitsutuskasti põhja tuleb puistata 0,5-1 liiter suitsulaaste olenevalt kasti suurusest ja tooraine hulgast. Lisaks lepalaastudele võib soovi korral lisada ka veidi kadakat. Kalale saad kauni kuldse värvi lisades laastudele 2-3 tükki suhkrut.

PS. Erineva maitse annab näiteks lepa- või õunapuu suits. Üldiselt võib suitsutada enamike lehtpuudega, kuid parim on ikkagi lepp.

Seejärel aseta laastude kohale rasvakogumispann ja siis „riiulid“. Kui on 1-2 kala kasuta vaid ühte riiulit. Kui on soov liha suitsutada siis sobivad hästi läbikasvanud sealiha tükid, mis on eelnevalt soolatud .

Sulge suitsutuskastikaas. Kasti põhja kuumenedes on kastis 100-120 C. Optimaalne temperatuur liha suitsetamiseks on 40 – 80 C ja aeg 2 – 5 tundi, kala puhul on temperatuur kohe kõrge 100-120C ja suitsutusaeg lühem. Kala suitsutamisel peab suitsukast olema enne kasutamist kuum – vastasel korral muutub niiske suits tõrvaks ning kala saab kibeda kõrvalmaitse. Kuumutada tuleks ikkagi ja ainult kuumakindlal alusel. Sobib täiesti tavaline söegrill, gaasigrill või spetsiaalne teisaldatav alus, millesse tehakse lõke. Kasti ei soovita jätta järelvalveta, et kalu mitte üle küpsetada.

Kala suitsutamise puhul võib jätta ka kasti kaane irvakile, et ei läheks liiga kuumaks ning kala ei kuivaks ära. 1 kg-se kala suitsutamiseks kulub ca 40 minutit, räimede suitsutamiseks kulub ca 20 minutit.

Sinimerekarpide suitsutamine

Puhasta karbid jooksva vee all harjaga. Nopi välja üksikud lahtised või katkised karbid.

Haki küüslauk ja sibul peeneks. Tõsta karbid potti, vala peale vein ning lisa sibul, küüslauk, loorber ja mõned tüümianioksad. Pane potile kaas peale ja lase kõik kiiresti keema. Pärast keema tõusmist keera tuli väga väikeseks ning lase karpidel umbes 5 minutit veel keeda. Seejärel eemalda pott tulelt ja lase karpidel veel veerand tundi küpseda.

Kogu selle 20 minuti jooksul ära sinimerikarpe liha karbist eemaldumise vältimiseks sega, piisab, kui pott on kaanega kaetud. Ja lõpuks nopi veel välja üksikud karbid, mis pole avanenud st need pole söögikõlbulikud.

Suitsuta karpe umbes 5 minutit suitsutuskastis.

suits koos

Seotud teemad