Täna avatud 10:00 - 19:00

Vaata asukohta

Imeline õunaaeg!

Oh moosi-, mahla- ja maitsvate aiasaaduste aeg. Lõpuks ometi on ta käes, see oodatuim ja magusaim osa aastast, mis tähendab, et on aeg kokku koristada kõik need sügise imelised annid. Sealhulgas ka õunad, sest peagi saavad valmis sügis- kui ka talisordid. Õunte puhul on väga oluline koristada neid õigel ajal, mitte liiga vara ega ka liiga hilja. Mõlemal juhul kannatavad viljade maitseomadused kui ka säilivus, kuid siingi on meil paar nippi varuks.

Tunne ära õige aeg!

Screen Shot 2016-03-13 at 23.19.40 Ära kindlasti oota, kuni õunad on juba maha potsatanud, sest siis oled koristamisega hiljaks jäänud. Siit mõningad näpunäited, kuidas ära tunda õige koristusaeg ja kuidas õunu korjata. Võta valminud õuna väljanägemisega vili õrnalt peopessa, tõsta pisut ning keera. Kui vili eraldub puult kergesti nii, et viljavars jääb õuna külge, ongi õige aeg. Õunu, mis ei taha eelkirjeldatud viisil puust eralduda, proovi paari päeva möödudes uuesti noppida. Õunte kvaliteedi säilitamiseks tuleb olla kannatlik ning korjata neid valmimise järjekorras. Kindlasti tuleb vältida õunte sikutamist või muljumist. Ühtlasi ei tohiks õunu korjates neid sõrmeotstega haarata. Muidu on oht, et terved, hea väljanägemisega õunad muutuvad plekiliseks ning kannatavad säilivuse osas. Kindluse mõttes võiks koristamisel kanda pehmeid kindaid, sest ka pikad küüned võivad õrnu puuvilju vigastada.

 

Mida veel silmas pidada!

Madalavõraliste õunapuude koristamine on mugavam – kõik viljad saad ilma redelit kasutamata ilusasti kätte. Tark aednik just niisuguseks oma õunapuud kujundanud ongi. Madalamate õunapuude viljad on palju suuremad, ilusamad ning paremate maitseomadustega, sest selline puu saab oma jõu suunata just viljade, mitte puu kasvatamiseks. Kui su õunaaed on aga kõrgekasvuline, siis kindlasti ära ole „kaval“ ega raputa puud, mõeldes, et puu alt õunu noppida on ju palju lihtsam kui ükshaaval lehtede vahelt võrast otsida. Kõrgekasvulistelt õunapuudelt viljade koristamisel on kindlasti abiks redel, mitte aga puu otsa ronimine, sest viimane võib viljapuud vigastada. Veelgi mugavam ja kindlasti ka ohutum valik oleks kasutada ergonoomilisi aiatööriistu, näiteks reguleeritava teleskoopvarrega puuviljakorjajat. Sellega saab kõiki puuvilju noppida õrnalt ning neid kahjustamata.

Viljade õrn kohtlemine on saagikoristamisel äärmiselt oluline. Ilusad, kahjustamata õunad säilivad pikemat aega. Korvidesse ja kastidesse tuleb neid paigutada õrnalt, mitte loopides. Lisaks tuleks vältida õunte hilisemat ümbervalamist. Vastasel juhul saavad õrnad puuviljad viga, hakkavad riknema ja on ohuks ka mitteriknenud naaberõuntele. Plekilised ja mädad õunad tuleks tervetest kindlasti eraldada, muidu võib kogu saak hukka saada. Keldrisse korjamise puhul on oluline õunad peale noppimist ruttu jahedasse viia, vähemalt 24 tunni jooksul, siis aeglustub õunte ainevahetus ja hingamine ning seeläbi ka säilivus. Nii on vitamiinide ja kasulike antiöksüdantide allikas talvelgil võtta. Mitte mingil juhul ei tohi mahakukkunud õunu jätta puu alla vedelema, sest sügissaak meelitab ligi kõiksugu kahjureid hävitama puid, põõsaid, kogu aeda. Pärast koristamist tuleb kindlasti ka puualused korda teha.

Mida teha liiga vara/hilja nopitud õuntega?

Õnneks saab ka nende õuntega miskit ette võtta. Täiesti terved vähemküpsed õunad võib paigutada aknalauale ounad3 teiste, küpsete õunte vahele järelvalmima, sest küpsetest õuntest eralduv etüleen aitab toorekestel valmida ka ilma emakese puu abita. Kuigi, järelvalminud puuvili ei omanda nii häid maitseomadusi kui puu otsas valmides. Ei tasu norutada ka juhul, kui märkasid oma õunasaagi juures palju plekilisi vilju või jäidki õunakoristusega pisut hiljaks ja oma saagi hoopis puu alt murust noppisid. Sellised õunad on kõige maitsvamad kohe söömiseks, need sobivad ka moosiks või mahlaks. Siinkohal on samuti abiks mugav tehnika. Horteses on iga hooaeg müügil väga mõnusaid ning tööd hõlbustavaid mahlapresse ning purustajaid, kuhu saab panna koguni terveid õunu, ilma, et neid peaks eelnevalt tükeldama. Nüüd, sügisel ongi aeg välja otsida või siis nobedalt Hortesest soetada koristamistööd hõlbustavad vahendid, et moosi, mahla ja õunakoogi ning söömise aeg saaks alata!

Seotud teemad