Täna avatud 10:00 - 20:00

Vaata asukohta

Gladiooli mugulsibulate istutamine, koristamine ja säilitamine

gladiool_mugulGladiooli mugulsibulad istutatakse mulda mai alguses kolmekordsele mugulsibula suurima läbimõõdu sügavusele. Kui mugulsibula kõige laiem koht on 3 cm, siis mugulsibula alumine lapik osa peab jääma 9cm sügavusele mulla alla. Kui võrsete ilmumisel esineb veel öökülma ohtu, tuleb noori tõusmeid kaitsta kattelooriga. Hiljem, kui taim on kasvanud suureks, võib ta vajada toestamist.Gladiooli mugulsibulate ülesvõtmine algab tavaliselt peale esimese öökülma saabumist. Üleskaevatud mugulsibulatel lõigatakse ära pealsed, jättes külge kuni 1cm pikkuse tüüka. Mugulsibulaid kuivatatakse kuu aega toatemperatuuril 18—20 °C juures.

Talvel säilitatakse gladioolide mugulsibulaid temperatuuril 5—7 °C ning õhuniiskus peab säilitusruumis olema 75—80%. Hoiuruumis ei tohi esineda suuri temperatuuri kõikumisi. Kui mugulsibulaid on palju, võib neid säilitada puidust kastides 1—2 kihina. Kui sibulaid on vähem, on neid otstarbekas säilitada kanamunarestides, iga mugulsibul omaette pesas. Talveks peaks jätma osa välissoomuseid mugulsibulatele peale, muidu kaotavad nad palju vett ning seetõttu väheneb õisikute moodustumine.

Seotud teemad