Täna avatud 10:00 - 20:00

Vaata asukohta

NASA soovitab: kasvata värsket õhku!

Keemilised ühendid, mida eraldub ehitus- ja siseviimistlusmaterjalidest, mööblist ja isegi õhuvärskendajatest võivad nasa_1
muuta siseõhu sinu kodus või kontoris tõeliselt mürgiseks. Abiks tulevad siin rohelised toataimed. Oma soovitusi jagab endine NASA teadlane ning teose Kuidas kasvatada värsket õhku autor dr B.C. Wolverton:

Toalilled eritavad hapnikku ja aitavad õhust eemaldada kemikaale nagu formaldehüüd jt, mis võivad põhjustada hingamisraskusi, neuroloogilisi probleeme, aga ka vähki, ütleb ta. Ta toob välja 5 väga erilist toataime, kes muudavad siseõhu märksa tervislikumaks ning kuigi nad ei pruugi ravida astmat, võivad aidata märksa kergemalt hingata.

nasa_1

Harilik luuderohi

Luuderohi on äärmiselt mitmekesine toataim, sest teda leidub erinevates värvi- ja kasvuvormides. Taim aitab neutraliseerida õhus leiduvat mürgist formaldehüüdi. Luuderohtu võib kasvatada rippuvana amplis, madalas istutunõus või hoopis erikujulisele toele toetuvana. Taim vajab regulaarset piserdamist, seda eriti talvel.

Rhapis excelsa (Bamboo palm) in white ceramic plant pot

Bambuspalm

Vähenõudlik toataim, kes peab saama vaid paar tundi otsest päikesevalgust. Kõrvaldab õhust formaldehüüdiühendeid. Kasta regulaarselt.

nasa_3

Tõlvlehik

Muudab sisekliima paremaks, kõrvaldades toksiinid, sealhulgas atsetooni, benseeni, alkoholi jaammoniaaki. Lisaks õhu puhastamisele ka õitseb. Talle meeldib aeg-ajalt duši all käia – nii saavad lehed taas toaõhust toksiine paremini kätte.

nasa_4

Kõrge vitspalm

Toapalm puhastab õhku kemikaalidest, sh ammoniaagist ning on väga vastupidav. Tema eest on lihtne hoolitseda, kuid lehetippe tuleks nende pruuniks muutumisel kärpida. Lehetippude pruunistumine näitab, et taim on õhku puhastanud, sest lehetippudesse kogunevad soolad ja mineraalid.

nasa_5

Kummi-viigipuu

Vähenõudlik taim, kes eemaldab õhust kahjulikke formaldehüüdiühendeid. Vaata ka Bensoe viigipuu

Seotud teemad