Täna avatud 10:00 - 20:00

Vaata asukohta

Aprilli toimetused aias

Aprillis on aias tohutult palju teha. Alusta sellest, et seisad ja lihtsalt naudid kogu seda ilu kevadise linnulaulu saatel. Ja siis – kindad kätte ja oma elamuste aeda looma! Alusta aeglaselt ja ära üle pinguta – selja taga on päris mitu kuud, mil aiatööks vajalikud luud-lihased jõude olid.

Aiakäärid on sel kuul tööriist number üks! Viimane aeg on vaadata üle puude ja põõsaste talvekahjud ning lõigata tagasi need taimed, kes seda vajavad, või need taimed, kelle kuju on vaja parandada, samuti selleks, et tagada taime elujõuline kasv. Noorenda tagasilõikusega lehtpuuhekke. Tugevat tagasilõikust ootavad jaapani enelad, jõulist kärpimist põõsasmaranad, põisenelad ja aedhortensiad. Ideaalne aeg on igihaljaste pügamiseks: tee värsked kevadised soengud kadakatele, küpressidele jt okaspuudele. Eemalda kõik surnud või räsitud ja inetud oksad,

Istuta mulda suve lõpul õitsevate lillede sibulad ja mugulad – daaliad, gladioolid, liiliad, päevaliiliad jt. Kindlasti on nad juba ammu alustanud kasvu pottides aknalaual ja igatsenud aiamulda.

Naudi kevadiste sibulllillede õitsemist! Kui Sinu tulbimeri on lõpetanud õitsemise, ära eemalda kohe lehti ja pealseid – need aitavad koguda sibulasse jõudu järgmise kevade õitsemiseks.

Aprillis jaga püsikuid. Nüüd on õige aeg jagada päevaliiliaid, kukekannuseid, iiriseid, krüsanteeme, flokse, pojenge ja karikakraid.

Jälgi roose, et neil liiga palav ei oleks ja vajadusel vähenda talvekatet. Võid ka alustada rooside tagasilõikusega – osa sellest jäta hilisemaks. Ronirooside lõikamisel arvesta kindlasti, et oluline on vabaneda sassis kasvudest. Väeta roose enne kasvu alustamist ja pungade puhkemist, et nad rõõmustaksid Sind rikkaliku õitsemisega!

Puu- ja köögiviljaaias on praegu tegemist küllaga: puhasta umbrohtudest ning kobesta pinnas. Aprill on suurepärane aeg, et istutada uusi viljapuid ja marjakultuure.
Lõika välja kuivanud vaarikavarred ning harvenda, et tagada hea õhuvahetus ja rikkalikum saak. Tee korda maasikapeenar!
Muru ihkab kevadväetist, et kasv elavneks ning värv ja välimus paraneksid. Kevadel on hea rajada uut muru ja parandada olemasolevat. Kui muru on hästi riisutud, tee muruseemnega ülekülv – see aitab täita tekkinud tühimikud, samuti tõrjub välja sambla ja umbrohu. Raputa muruseemnele kergelt komposti, mis hoiab pinnase niiske. Hea töövahend on ka aeraator – muru õhutamine võimaldab vihma- ja kastmisveel tungida sügavamale pinnasesse, vähendades nii kastmisvajadust kuivadel ​​kuudel. Kasuta julgelt harki ja tee õhuauke. Alusta niitmisega niipea, kui vajalik, kuid veendu, et niiduki tera on piisavalt terav ja ei rebi muruliblesid. Algul sea muruniiduki tera veidi kõrgemale. Muru kasvu hoogustudes jõuab seda allapoole asetada küll! Jäta kevadel niidus rohule, kus see väetab muru.

Toasooja duši all käimine ja regulaarne suurpuhastus aitab hoida toataimi ilusana ning vältida ka haigusi. Nopi ära õitsenud õied, kuivanud või kolletunud lehed. Puhasta toataimed pehme lapiga tolmust – puhtad lehed lasevad taimel paremini hingata! Näpistades tagasi võrseid, soodustab see uute kasvu ja muudab taime kenaks ja kaharaks. Mitmetest toataimedest võib nüüd teha pistikuid – näiteks kirinõgesest.

Veel on vara viia välja kannasid ja begooniaid – oota sellega, kuni külmaoht on möödas. Kärbi fuksiaid ja pelargoone, et nad tihedamaks muutuksid, kasta ja väeta.

Tagasilõikamist võivad vajada aukuuba, bensoe-viigipuu, ebakrooton, draakonipuu, kalomondiini- ja sidrunipuu.

Säti toataimi nii, et nad saaksid igast küljest valgust – see tagab tasakaalustatud kasvu ja taime kuju. Niipea, kui päikesekiired tugevnevad, vii mõned taimed, näiteks aafrika kannike, kes eelistab pigem varju, lõunapoolselt aknalaualt ära, et vältida lehtede kõrbemist .

Too tuppa pajuoksi ja külva lihavõttemuru!
Ajata nartsisse ja too vaasi teisigi rõõmsalt kollaseid kevadisi õitsejaid – priimulaid, tulpe ja anemoone.
Või too hoopis aiast tuppa lõigatud ilu- ja viljapuuoksi ning meelita nad toas õitsema, lisades toasoojale veele veidi suhkrut ja vedelat taimeväetist!
Sea sammud aianduskeskusesse ja kiika naabruskonna aedadesse-parkidesse, et leida häid ideid ning uusi taimi, keda sooviksid näha õitsemas ka oma aias.

Seotud teemad