Täna avatud 10:00 - 18:00

Vaata asukohta

Mai toimetused aias

Veel ei ole hilja väetada puid ja põõsaid. Väetist ootavad rodod, igihaljad taimed ja okaspuud. Anna väetist ka roosidele, heitlehistele põõsastele ja puudele ning veendu, et taimed saaksid peale väetamist hästi kastetud.
Maikuu ilmad võivad olla vägagi muutlikud – jälgi ilmateadet ja -hoiatusi, sest mais võib olla veel öökülmasid, mis peenrale värskelt külvatud-istutatud taimi kahjustavad. Kaitse neid vajadusel kattelooriga. Kuna päevad on soojad, jälgi, et eemaldad katted niipea, kui pakaseoht on möödas ja päike taas säramas. Kui maikuu ilm on kuiv ja päikesepaisteline, kasta taimi – äsjaistutatud seemikud vajavad palju juua.
Varajased õitsejad nagu forsüütiad, veigelad ja enelad tuleks kohe peale õitsemist tagasi lõigata. Reegel on 1/3 +1/3 + 1/3: lõika kolmandik vanu võrseid maapinnani tagasi ning seejärel ülejäänud võrsetest kolmandik ainult kolmandiku võrra tagasi!
Eemalda vesikasvud puudelt niipea, kui nad ilmuvad.
Näpista okaspuudelt ära uued kasvud, et nede kuju hoida kompaktsena.
Hortensiatele anna lubjarikast mulda, et nad õitseksid roosade õitega ning alumiiniumsulfaati siniste õite saamiseks.
Mais on parim aeg sibullillede ümberistutamiseks, kuni nende õied ja lehestik närbub. Hoolitse tulpide, narstsisside jt sibullillede eest neid väetades ja kastes, kuni nende lehestiku loomuliku närbumiseni. Seejärel võid jagada nartsissipeenraid, kuid seda tehes ole hoolikas sibulate juurtega. Kasta põhjalikult peale ümberistutamist.
Sel kuul võid veel maha panna daaliate, gladioolide, liiliate jt sibulaid. Gladioolisibulaid võid istutada 2 nädala kaupa kuni juulikuuni, et nad õitseksid pidevalt esimeste külmadeni.
Aed-kukekannused, floksid, päevaliiliad, aednelgid, aubrieetad, priimulad jt kiviktaimla lilled ning suvised püsikud tuleb kõik aeda istutada maikuus.
Suvelilled – petuuniad, lõvilõuad, aednelgid, kurerehad, petuuniad, fuksiad ja virkliisud istuta aeda kuu keskpaigas. Kuu lõpu poole peaks olema piisavalt soe, et istutada välja õrnemad üheaastased lilled nagu salviad, pruudisõled, peiulilled jt. Väeta kindlasti ka suvelilli. Kui eemaldad koheselt lilledelt närbunud õied, aitab see suunata taimede energia õitsemisse ning soodustab seda – eriti kehtib see üheaastaste taimede puhul.
Porgand, salat, kartul, mais, herned-oad, lillakaspsas, kapsas, peet jt populaarsemad köögiviljad külvatakse või istutatakse juurviljaaeda just nüüd. Oota kuu keskpaigani või isegi lõpuni, kui istutad tomatit, kurki, kõrvitsat, suvikõrvitsat ja paprikat. Pane maha kartul, redis, pastinaak ja sibulad; äsja istutatud maasikatelt võid õied ära noppida, kuni nad on hästi juurdunud.

Mai on hea kuu muru remondiks. Täida tühjad laigud kobestatud mullaga ning külva muruseemet. Trambi seeme õrnalt kinni ja kasta. Niiskust aitab hoida kerge multš või muruniide. Niites veendu, et niiduki tera on piisavalt terav ja ei rebi muruliblesid. Sea muruniiduki tera kõrgemale, kuni muru kasv hoogustub.
Paraku on esimesed õied, mida oma aias näed, ilmselt umbrohuõied. Alusta umbrohu rohimist nii peenardelt kui ka murust enne, kui neil on võimalus paljuneda.
Ärata kompost – hoides komposti niiske ning seda aeg-ajalt segades saad oma aia jäätmetest väärtusliku toitesegu oma aia taimedele.
Kontrolli üle toataimed! Kui toataimede juured on tihenenud ja moodustanud juurepalli väljaspool potti, on aeg nad ümber istutada. Eelnevalt kasta taime põhjalikult ja seejärel eemalda hoolikalt pott. Kärbi juuri enne ümberistutamist.
Ka toataimede kasvutempo muutub kevadel ning nad vajavad täiendavat väetamist. Alusta väetamist poolega ettekirjutatud normist ning tõsta kuni tootja soovitatud osakaaluni.
Liigväetamine võib põhjustada juure ja lehestik põletusi, samuti võib taim hukkuda. Piserda oma taimi regulaarselt. See lisab niiskust, hoiab lehed puhtana ja on taimele tervislik.

Seotud teemad